Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Wednesday, July 29, 2009

Tambang naik?

Bulan lepas saya ada tulis entri pasal teksi di penang.
Sehingga membangkitkan kemarahan En.Anon.
*Entri ni saya buat tanpa research,
jadi maaf dipohon andai kata2 saya tak betul.*
.
Kali ini saya ingin berbicara tentang tambang kenderaan awam.
Dengar2 tambang teksi akan dinaikkan mulai bulan depan.
Saya tak pasti jadi atau tidak.
Bukan teksi sahaja, mungkin kenderaan awam yang lain juga.
Memang tepat pada masanya,
naikkan tambang sebelum raya.
.
Kalau masa minyak naik,
tambang bas pun naik 8% (surcharge)
- lepas tu tak reti nak turun balik.
Agak2 di kesempatan kerajaan kasi tambang naik ni,
tambang bas naik lagi tak?
Makin jarang la saya balik rumah macam ni.
Sebagai pelajar kenaikan tambang walau sedikit memang terasa.
.
Kalau masa tambang belum naik,
harga tiket bas di musim perayaan naik berlumba2,
raya kali ini bagaimana pula ya?
.
Kalau masa tambang belum naik,
teksi di Penang cekik kami dengan harga  tetap mereka,
agak2 dengan kesempatan ini, makin tercekik kah kami?
Kita nantikan bulan depan.
.
Kawan2 rasa apakah implikasi kenaikan tambang
kenderaan awam selain yang saya sebutkan?
Bukan apa, selalunya kalau ada yang naik harga,
tidak semena2 yang tiada kena mengena akak turut sama.
.
Saya insan kerdil tak boleh nak buat apa.
Doa jela yang mampu.
"Mintak2 tak jadi"
Amin~

15 comments:

.mS.hUnNy. said...

qemm, start 1hb nanti.kite lagik la terasa sbbnye kite mmg tiap2 ari nek teksi gi keje..
kalo skrg, naik2 teksi jer tmbg start at RM2, tp lepas ni tmbg start at RM3. pastu die punyer rate mmg lain sket la lepas ni..
hadehh, nek beskal lahh

Monkey D Luffy said...

bawak motor ler...

RakBaju said...

hai there!

Please visit us at http://rakbaju.blogspot.com

Banyak baju yang cantik-cantik and harga yang berpatutan tau. See you there!!

Cik Qemm said...

miey,
tula miey mesti terasa lebey kan hari2 naik teksi.maybe ley consider naik lrt plak kot?
:P

luffy,
tade duit nak beli motor.

rakbaju,
okays!
i will!

yayaHarry said...

kita pulak naik bus ari2.
walaupon naik tak seberapa, agak terasa jugak la. kalu service tambah baik tak kisah la, tapi kalu service macam tu jugak memang makan sumpah seranah la driver bus tu ari2. yang baiknya adalah, car pool :)
so raya nanti kita suggest awak car pool la ngan sapa2 yang sama destinasi. sekian...

noor afzan said...

aduh la~
mmg x setuju bile tambang naek..
tapi..
erm..kesian pulak kepada teksi owner yang betul2 ikut rate yang ditetapkan..

renaye said...

i agree to the increased fare but our salary should also be increased?? it's ridiculous to earn RM5 per hour when tambang teksi is RM5 (for me). time to make noise for salary increment.

.mS.hUnNy. said...

kalo sebelum ni, naik lrt dengan naik teksi ke tmpt keje, beza x smp seringgit pun qemm..

kalo nek lrt, then i have to pay dalam RM5.50
then
kalo nek teksi terus ke opis, kene byr dlm RM6++..

sikit jer beza dah malas nak jalan, thats why la nek teksi terus ke tmpt keje..hiihih

Cik Qemm said...

yaya,
bgs idea awk tu.tapi sape nk car pool dengan saye :(

afzan,
yela kesian kat teksi yg baik2 tu.tapi kenaikan adhoc sgt.kot ye pun skit2 la dulu.

renaye,
ya,increase the salary plz bosses :D

miey,
huhu kalau yg akan naik ni beza cemane plak?

wawa said...

teksi xpe la nk naik...bus tu...lg2 bus ekspress....tiap kali raye nk naik...kalo tiap2 tahun mcm ni..mampus la....golongn yg x mampu mmg naik bus...aku dh kene beli kete la nmpaknyer...hahaha...

Cik Qemm said...

wawa,
itu lah yg saye duk risau ni.tiap2 kali blk raye tiket bus naik.nk beli kete tak mampu.kamu tape la cepat2 beli kete ye cik wawa..

.mS.hUnNy. said...

nak beli teksi ler kalo mcm tu..hikhikk..tmbg wat ms skrg neh extra seringgit jer

SGLEMBING said...

hahaha...tggu dpt lesen dulu..=P

wawa said...

ops..sori..td terpakai id membe...hehe..

Cik Qemm said...

miey,
extra singgit pun sebulan extra rm30,huhu..

wawa,
comot la ko ni.kikiki