Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Wednesday, June 24, 2009

Speak Up Malaysia!

DIGI wants us to share our views.

If this is the chance to speak up and be heard, why not?

.

Eventho' the chance to win the cash is not for me

(because I'm not using DIGI anymore),

I still want to speak!

.

.

Since I was in my first year of my bachelor degree in USM,

the taxi drivers in Penang didn't use the meter in their taxi.

The meter is there, but they didn't on it, or they hide it.

.

In my observation, ALL taxi driver use the fixed price to the passengers.

They had dicuss and set the price based on where is your destination.

It is ok if the price is reasonable, but it's not!

It's 'cekik darah'!

.

I don't know whether at other place the same thing happens, but not in Gombak.

Taxi driver's in Gombak still using meters.

And I respect them!

.

Situation A :

KL, From LRT Gombak to my home is RM6+-.

Situation B:

Penang, from Sg.Nibong to my place in Bt Uban cost me RM12!

.

Where the distance in situation A is nearer from situation B.

.


Please, do something for us!

I hope that this won't last long.

Many of us love to take public transport, but if this thing happens continuously,

say goodbye to taxi!

19 comments:

Pocket said...

yes!! i totally agree,
i am charged with RM90 just from Juru to Airport.
Ok, just because i'm wearing necktie, shirt buttoned to the sleeve, n holding a bag that looks like a laptop is tucked inside...
doesnt means that they can charge me with whatever number the think fit!!
(The fact that the company pays for the trip is different)

cekhik darrahhhh!!!

Anonymous said...

errr.. hello!! pls do some research b4 jump into any conclusion. u sounds sooooo ignorant. fyi, the taxis in kl used ngv dats y they can charged at a much much lower price. on a contrary, taxis in penang (or othere states for dat matter) used petrol. if u dont know wat ngv is, pls google it.

ps. think b4 u speak!

haja said...

helo awak..
saya tak suka naik teksi
teksi di penang tak mau guna meter
tambang mahal sangat2:
jeti to usm rm20
butterworth to usm rm50
bus terminal sg nibong to n-park rm12 (hampir sama dengan tambang dari n-park ke airpot(rm15)..pe kes?)
tetapi, dulu masa study..
saya selalu gunakan perkhidmatan teksi bila balik dari kampung..
bukan suka, tapi terpaksa
pada masa itu, emak selalu berpesan, utamakan keselamatan diri daripada keselamatan pocket
maka saya tiada pilihan

Cik Qemm said...

pocket,
thanks for sharing your experience here.honestly, taxi is the last option for me now if i'm in penang.
huhu..

haja,
mahal sangat2 kan? tapi nampak nya ade orang marah dengan post saya kali ini. katanya saya cakap tanpa berfikir.

Cik Qemm said...

dear anonymous,

hello back. you sounds brave enough but why use the anonymous signature? :P

Maybe my research is not deep enough, but i'm just asking the taxi drivers to use the meters. Either they use NGV or petrol, there must be fixed rate for the source. Then customers can know whether the fare is according to the distance/time. What we need is the prove. That's all. I think if they ON their meters, we'll happily drop on their taxis.

People say, 'cakap senang la, nak buat susah'. That's what i do. Speak!

Im so sorry if my entry triggered you but I just speak from my observation. Just want to be heard, and I think you heard me.

Anyway, thanks for being here. At least we can share our thought, positively.

prettyrain said...

sape la tu, yg begitu bengang tu.
isk-isk.

time study kt perlis pn cm gitu jugak. dr kangar ke kuala perlis, rm14.

padahal jaraknya cm dr umh sampai ke klcc je, dlm rm5. tu pn bgntng kpd taxi tu, meter cepat ke, jem ke.

klau tk, rm4 pn dpt.

paLie said...

ader pemandu teksi mrh siott. hahaha.
abeh lar ko qemm kene blacklist. lpas ney ssh ler nk nek teksi.


nseb bek ader lisa~

haja said...

tiba-tiba saya nak cakap..

sebelum taxi di KL guna ngv, diorg guna petrol juga kan?????
still murah dari penang
ke diorang guna air sebab tu murah?? huhu

and..
itu suka hati pemandu la nak guna ngv or else
BUT..
undang-undang kata..
"TAXI KENA GUNA METER"
and..
"UNDANG-UNDANG TERSEBUT TIDAK HANYA DIKUATKUASA PADA TAXI YANG MENGGUNAKAN NGV SAHAJA YA.."

jadi.. harap maklum..

"ASAL NAMA TAXI KENA GUNA METER KALAU TAK MAHU GUNA METER TUKAR TAXI JADI BUS..HAHA"

jangan marah..
kami hanya mahu hak kami sebagai pengguna

noor afzan said...

selalu jer kena..
selamba jer taxi driver tu kata meter rosak..
padahal..
nak charge lebey..

btw, qemmal, awak dah kena tag..sile ke blog saya yer..

incik loque said...

ouh.. apsal korang sumer naik taxi yer? x pernah plak aku naik taxi.. eh ader skali.. time balik dr uk arituh.. klia - sg buloh, rm70.. murah weih.. baru 12 pound lebih.. huhuhuhu best2..

Anonymous said...

awat taxi penang xmau pkai ngv? agak2 hgpa rasa hebat sangat hgpa nk pkai petrol, xmau jima kos, hangpa tukar ja pkai minyak kapal terbang. pastu, hangpa charge mcm hgpa ni pilot airbus.. cepat kaya. xpayah bawak taxi dah.

Anonymous said...

btw, saya bkn anonymous seperti dalam post diatas.. saya malas nak register akaun. ahaha

Cik Qemm said...

prettyrain,
ntah la sape.terkena kt hidung die kot..

palie,
huhu mtk2 aku tak kena blacklist la.takott..

ko tape la ade lisa!

haja,
betul kata haja.kami cuma mahu hak sebagai pengguna. maaf andai para pemandu teksi marah, saya hanya sampai kan apa yang saya rasa. dan saya rasa ramai yang serupa saya.

Cik Qemm said...

afzan,
siap ade kate meter rosak ke?huhu..kt mane plak tuh?

owh tag ye.ok akan saya tengok :D

incik loque,
hai si anak orang kaya.rm70 pun dianggap murah.orang serupa awak la yang mereka cari.tidak kisah wang ringgit.kalau saya, rm70 tu boleh saya tambang bas pergi-balik kl-penang.huhu.

anonymous,
kamu boleh tulis nama di penghujung komen supaya saya kenal kamu. namun,terima kasih kerana komen kamu buat saya tertawa. boleh usulkan kepada mereka.hihi.

terimakasih kerana melawat!

Mommy Prince said...

Taxi zaman skang mmg cekik darah tak pakai meter sebab nk untung lebih.. i pun dah terkena.

PEnggunaan Meter dah lame di kuatkuasakan and as a taxi driver sepatutnya mengikut undang2. tak kira lah pakai NGV ke atau Petrol

To anonymous,

KAt berita , suratkhabar, and haritu keluar kat 999 berkenaan taxi tak pakai meter. dah kerajaan dah 1001 kali memberi peringatan kat taxi driver sume suh pakai meter. tp sebab nk kaya takyah lah pakai meter. ahaks

nanana-ne said...

aku pun tak penah naik teksi. selalu aku pakai driver je. oh ade sekali aku naik teksi, kene caj murah gile rm70. baru 12 pound.

kan?

*sile lempang aku*

Cik Qemm said...

kakak,
owh da kuar 999 ke.999 tak wat research macam saya jugak ke?wakaka.

yan,
saye lempang karang..hihi

yayaHarry said...

ahaha..penah dulu masa duduk kat sunny ville, pagi2 sampai bustand sg nibong nak balik uma kena charge RM12. orang mintak kurang die tak bagi. kalu setakat tak bagi je takpe, ni siap perli2 lagi. "tak kan duduk kat sunny ville takde duit nak bayar kot". rasa macam nak gelek2 je kepala pakcik tu ngan tayar teksi die. so say NO! to taxi in penang. better la bayar duit minyak kawan drpd bayar driver taxi tu. huh...

and pasal pakai ngv or petrol, jgn nak tipu la kata taxi kat penang sume pakai petrol. penah one day saya ada banyak luggage tp takle sumbat dlm bonet sebab dlm bonet die ade tong ngv. and masa still duk kat penang pon banyak da taxi sy nmpk pakai ngv.

Cik Qemm said...

yaya,

tu la kalau dari area umah kite ni rm12.dekat je kan.melampau tau diorg ni.

pastu nak marah2 plak,kite ckp yg btl je.ntah pape je.