Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Monday, June 06, 2011

Broga Hill, Semenyih

Hari ni birthday blog Qemmal :)
06 June 2009 Qemmal start blogging.

By the way, lamenye tak menaip kat sini. Been busy dengan life.
Tak sempat nak share dengan kawan-kawan.
Banyak perkara menarik kebelakangan ni.
Apa-apa pun, qemmal nak share some pictures masa Qemmal hiking di Bukit Broga.

Seingat Qemmal, last naik bukit dengan Pumpkin masa kat Penang dulu.
Meaning that, dah setahun lebih Qemmal tak hiking.
Jadi nak jalan-jalan di Broga pun berfikir banyak kali
Alhamdulillah berjaya jua mendaki slow2 :)

Seawal 2.30 pagi Qemmal dah keluar rumah untuk fetch kawan2.
Then semua berkumpul di Cheras, lepak2 minum sebelum bertolak ke Semenyih.
Since masing-masing first time ke Broga, so GPS lah tunjuk jalan :)

Pendakian sepatutnya 30 minit kot?
Tapi Qemmal sampai dekat sejam jugak la.
Satunya sebab ramai sangat orang, macam trip sekolah pun ada. So kena sabar lah nak naik tu.
Then berhenti amik nafas kat banyak pit stop :P

Nasib ada teman yang sudi melayan. Hehehe :)
Ni masa awal-awal sampai, muka penat terus Fuzzy click click.
Asrol, Qemmal & Kak Ad.

Group photo semasa dinihari.
'Selamat datang ke Bukit Broga.'
Seriously penat time mendaki, tapi bila dah rehat for about 10 minutes, hilang penat.
Nak nak lagi bila kamera duk click click :P


Memang dari muka pucat Ina boleh jadi berseri-seri. :)
Ni la officemates Qemmal yang best!

Selang beberapa kaki dari signboard Selamat Datang ke Broga,
adal pulak signboard Gunung Tok Wan.
Wah, hampir jejak gunung gitu :P

Suke gambar Qemmal yang ni, time tengah tunggu turn nak turun batu besar.
Nak turun pun kena tunggu turn dan banyak bersabar.
Time ni la semua yang tak kenal jadi kawan,
yela kot kot tergolek depa la tukang sambut :P


Another group photo along journey turun.
Time turun lagi la banyak pit stop.
Sebabnya hari dah cerah so sikit-sikit berhenti pose :)


Tengok pose kat batu besar.
Time ni kawan-kawan tengah bertungkus lumus nak turun bukit yang curam.
So pose berdua dengan Kak Ad kat batu besar dulu :D

Lagi group photo. :)


Subhanallah cantik kan. Tengok orang-orang kecil itu.
Kalau dari puncak paling tinggi, nampak genit semua manusia.
Setiap puncak ramai sangat orang.
Qemmal & Asrol di tengah-tengah bukit :)

That day memang tersangat penat, sebab lepas turun broga Qemmal ke spa, shopping and jalan-jalan dengan besties. Sampai rumah dah malam then esok nya kerja.

Selang dua hari, jalan macam robocop sebab kaki sengal sana sini :P

Tapi yang penting, kita enjoy!

Till then, muah3 from Cik Qemm.

No comments: