Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Monday, September 07, 2009

Kita semakin kurang privasi.

Kewujudan laman web sosial sekarang buat hidup kita kurang privasi.

MySpace, Friendster, dan yang tengah 'in' sekarang, 'Mukabuku'.

Siapa2 saja boleh tau apa kita buat,

siapa2 saja boleh intai2 hidup kita tanpa disedari.

.

Macam2 kisah di sebalik 'mukabuku' ini.

Ada yang dipecat gara2 membuat keluhan di 'mukabuku' (link),

dipecat sebab mengakses 'mukabuku' (link).

.

Macam hal kalau kita selami kejadian angkara 'mukabuku'.

.

Tips menggunakan 'mukabuku':

1. Kalau pepatah lama kata, fikir dulu sebelum bercakap. Dengan teknologi kini, kita kena fikir dulu sebelum menaip. Nak buat luahan hati kena berwaspada. Fikir dalam2 kalau keluhan melibatkan orang ke-3.

2. Gambar privasi usahlah dimuat naik sesuka hati. Seboleh2 nya kenderaan, rumah dan gambar tidak senonoh ditapis2 dulu. Mana tahu nanti jadi selebriti, habis di-super impose gambar kita.

3. 'Mukabuku' juga ada tetapan untuk buat akaun 'mukabuku' kita lebih privasi. Cuba godek2 dan manfaatkannya. 

.

Kalau kawan2 ada tips lagi meh lah kongsi kat sini.

:)




8 comments:

3223 said...

agreed

yayaHarry said...

agreed~~
tapi dalam banyak2 social web kan qemm, mukabuku ni rasanya paling privacy :D
kite suka mukabuku sebab bole maen block2 org & pilih2 org tuk access sume aktiviti kita tu.
even org tu ada dalam friend list kita, kita masih bole kasi die minimum access je :)

13may said...

jgn updet selalu mukabuku tuh...sure org tatau kita buat apa...secure sikit privacy kita :D

Monkey D Luffy said...

malang sungguh perempuan kena komen bos sendiri tu

Cik Qemm said...

zeze,
:)

yaya,
a'a tu antara yg best la.tp tak ramai yg explore access ni.

13may,
betul2.hehe update biase2 aje sudah..

luffy,
ha'ah kan?

Hami Asraff said...

dis is my opinion.. juz leave dis 'mukabuku'.. y? juz logon to my blog to get the answers.. insyaAllah..

Cik Qemm said...

hami,
ok,will visit ya blog!

Hami Asraff said...

juz ingat mengingat sesame ummat.. tp plz bc psl WAKE UP PROJECT! DAJJAL HAS ARRIVE! ver important to know.. sy sygkan agama kita ini.. kalo kita tak stat sape lg.. insyaAllah same2 kite membaiki kesilapan dri..