Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Friday, May 22, 2009

Rumah P.Ramlee

Walau saya di Kuala Lumpur, saya ingin bercerita tentang Penang.

Apakah?

.

Setelah bertahun2 saya duduk Penang,

barulah terbuka hati nak melawat Rumah P.Ramlee.

Teman2 wanita saya ajak. *woot2!*

.

Jadi baru2 ini kami ke rumah P.Ramlee,

salah sebuah tempat perlancongan di Penang.

Masuk adalah percuma.

Kebetulan ada pertandingan menyanyi.

Jadi kami melawat sambil berlibur.

.

Tak besar pun tempat nya.

kat situ ada rumah P.Ramlee sebelum beliau ke Singapura,

Galeri yang mempamerkan gambar dan harta karun beliau,

dan sebuah auditorium.

Bila melawat galeri, teringat pula Teater P.Ramlee yang saya tonton tahun lepas.

Kira macam ada flashback dalam kepala otak saya.

.


Penunjuk arah.

.

Ini kita panggil tugu ke?

Sebelum melangkah masuk ke kawasan rumah P.Ramlee ada ini.

.

Ini la dia rumah beliau.

Masih tersergam indah.

Dalam rumah tak boleh ambil gambar(walau takde orang tengok pun).

Jadi dengan skema nya saya kawal tangan dari tekan punat kamera.

Tapi dalam galeri tangan saya tak tahan gatal.

Ada la few snaps dapat :)

.

Walau tidak dinyatakan apakah bangunan ini, tapi saya percaya ianya adalah 'bank'.

.

Perahu P.Ramlee.

Perahu ini digunakan untuk ke rumah ibubapanya.

.

Random pictures.

.

Saya dan teman2 wanita saya.

.


Teman lelaki.

Berkerut2 dahi nya.

Bulat!

.

Cukup lah sekali ke Rumah P.Ramlee,

tapi kalau kawan2 nak saya teman tunjuk jalan,

boleh sahaja :)

3 comments:

Nisux said...

Saya dah lame teringin nak buat road trip g Penang.
Tapi tak berjaya2 lagi.
Nanti kalau saya nak peg, boleh kasik tips tmpt2 best x?

wanmus said...

wah..walaupun pernah ke Penang n tgk sginboard ke Rumah P.Ramlee, tapi tak pernh jugak pergi..hehe..macamana ek gambar dalam rumah P.Ramlee tu

Cik Qemm said...

nisux,
owh,bole aja dear.
itu hal mudah.hehh.

wanmus,
gambar dlm rumah p.ramlee?
saya tak ambil la.
saya cuma ada dlm galeri :)