Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Wednesday, December 15, 2010

Hidup kena ada perancangan.

Sounds serious.Haha.

Qemmal selalu ada plan untuk diri sendiri, well, semua orang pun ada perancangan kan.
Whether it is about study, work, family, financial etc.

Tapi kita sebagai manusia ni hanya mampu merancang,
tuhan yang menentukan, betul?

I remember when I was on my second semester of master's degree,
I failed my dissertation and I was so down.
Yela, qemmal planned to finish study in 3 semesters, but then jadi mcm tu pulak.
But at the end, I managed to finish the degree as planned.
Alhamdulillah.

Then, lepas belajar qemmal rancang untuk terus bekerja, beli kereta, beli itu ini bla3.
Tapi nasib tak menyebelahi qemmal, lambat sikit dapat kerja.
On the bright side, qemmal dapat hang out dengan family and friends lebih kerap. :)

Sekarang qemmal kerja dah hampir setengah tahun, alhamdulillah.
Dekat je dengan rumah. Memang plan nak kerja dekat dengan rumah,
duduk dengan mama abah.
Yela dari umur 13 tahun sampai sekarang ni tak lekat kat rumah.
So before qemmal ada family sendiri ingat nak duduk bawah ketiak parents kejap.
Orang nak cakap qemmal tak berdikari? Lantak lah.

Tapi, minggu lepas dikejutkan dengan berita yang qemmal dan teammate kena pindah ke site,
which is at Gopeng, Perak.
Untuk setengah tahun (estimation).

Sejak tau berita tak sedap tu, hari-hari balik rumah awal.
Hari-hari makan mama masak.
Walaupun tak lapar.
Hari-hari lepak rumah je.
Walaupun hati melonjan2 nak melepak.

Apa kan daya, nasib tak menyebelahi qemmal.
Nampaknya nanti mama dan abah tinggal berdua jela.
Qemmal ke Gopeng, adik kedua di shah alam,
adik ketiga ke Kuching (PLKN), adik bongsu di Lenggong.

:(

"When things are not under our control,maybe it is what we call fate"

4 comments:

Mommy Prince said...

goin to miss u dear
wah..tetiba i sentap baca entry nih.
takpe , u still young. go out and learn k.
pasti kami rindu kamu :(

Cik Qemm said...

kakak,
gonna mish ya'll too!

doakan yg terbaik utk i ye :D

Peng On Screen said...

alaaaa chuk, be tough la. gopeng is not calcuta pon kan. u still can make your live to the fullest there right?

ada hikmahnya, aku pasti.

inside me feels sad ok. tapi terpaksa pura2 gagah hebat tak hingat sbb syg kan kamu yang akan berjauhan.

qemmal-independent. dont worry much :)

Cik Qemm said...

peng,
love you chuk!

kalau calcuta pun tape. hahaha. jalan2 :D