Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Wednesday, December 23, 2009

Tips hari ini : Blog berlemak?


Satu perkara tentang blogging. Kalau blog kita terlalu berat, means ambil masa yang lama untuk loading page, pembaca blog mungkin lari. Nak2 bila first time nak melawat blog, pastu pulak loading lambat macam unta kan?

.

Tapi kalau dah ada pembaca tetap tu memang dia akan tunggu la blog kita load (sebab saya pun slalu tunggu blog2 favourite load sampai habis). Kalau first time melawat satu2 blog tu terkena pulak kat blog yang lambat load, sure saya akan close window cepat2.

.

Kawan2 macam mana?

.

Semalam saya bloghop dari blog Afzan ke blog Ezany. Ezany ada software untuk timbang blog. Menarik bukan? Senang saje, cuma letak url blog dan tekan butang check. Terus appear saiz blog dengan load time sekali.

.

.

Saya pun try la timbang blog ni, alhamdulillah masih normal lagi. 11 seconds untuk load kawan2 boleh tunggu lagi kan?

Bagi blog yang berat2 tuh, senang je nak ringankan blog. Kalau ada widget2 yang rase tak penting, buang je. Tapi adatlah manusia, nak hias blog masing2. Tapi jangan sampai membebankan pembaca! 

Lagi satu blog akan jadi berat kalau ada banyak image (ni saya selalu buat). Pandai2 lah korang adjust cemane ye. 

.

p/s: Selamat bercuti semua!



11 comments:

hami asraff said...

owh terima kasih ats tips yg berguna cik qemm :-) skng ni dah byk lawati blog2 yang faberet.

p/s : dah nak abis percutian. huhu~

mYpRecious said...

halu.. thanks neh.. nanti nak pegi timbang blog jugaklah.. ehek.. owh lagi satau saya mesti pening kalo masuk blog org yg buat font size kecik sgt.. rase berpinau je mata.. awak besarkan la font size tu sikt.. mesti lagi best nak bace tau..

prettyrain said...

qemmal, dh timbang blog dh. mujur normal. tk overweight. tp tu la, kdg2 rs overweight jugak. hehe

Cik Qemm said...

hami,
sama2:)
habiskan percutian dgn jayanya ya! nanti nak start sem mesti pening. :P

myprecious,
hehe sian nye die.kecik sgt ke tulisan kite ni?so far tade yg comment.insya-allah nti kite besarkan sket ye.

meza,
haha tu lah bukan org je ke normal weight,blog pun :)

cHeRyNa PiReS said...

kak sha suka letak pix in every posting. so, kurangkan widget. lagipon lagi simple lagi cantik. so...skang tgh nak kurangkan lemak blog dan lemak sendiri:)

Pocket said...

pocket pun tak la gemok sangat,
masih lagi buleh load dlm 11 second.
kira sama la kit akan:D
maybe gambo manyak sikit kot:D

tp gambo pocket suma tak melebihi 100kb,
so patutnya ok.. ker kena kecik kan lg?

kalau gambo yg itam puteh tu lg la..
30kb jeee:)

good post sis.. spread the info

hami asraff said...

eh mcm mana nak timbang blog ni? bg webiste tersebut.

Cik Qemm said...

kak sha,
kak sha letak gmbr satu je evry posting.so tak berat kot.widget blog kak sha pun tak byk. more or less kire seimbang la.kejap je load page kak sha :)

pocket,
hehe thanks.
owh same ye berat blog kite.ok la org buleh tggu lg kot 11seconds no.hihi.

pocket nye blog kejap je load. tak pernah lagi close window sebab tunggu lame rasenye :)

hami,
hami click kt name ezany, qemmal ade link kt situ. :D

Nas Adora said...

thanx for the info....

tajudin said...

bestlah timbang blog.

blog kita ni sepatutnya perlu ringan ke atau patut berat?

Cik Qemm said...

dora,
ur welcome.

tajudin,
patut ringan sebab kalau ringan then mase nak load blog kurang.so that visitor takde la tertunggu2 bile nak hbs load :P