Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Sunday, May 17, 2009

Nasi Kandar Beratur~

Lagi tempat makan2.
Maaf bukan nak kasi kawan2 lapar ye..
Tapi nak kongsi tempat makan kat Penang yang saya kunjungi.
:)
.
Dah lama dengar pasal nasi kandar beratur ni.
Unik.
Khabar angin kata kena beratur panjang nak dapat kan nasi.
Lebih unik lagi, kedai ni buka jam 10 malam ke atas sahaja.
Tidak sesuai untuk orang2 berdiet.
.
Ni banner Nasi Kandar Beratur.
Nama komersial pun Nasi Kandar Beratur kan.
.
Jadi baru2 ni saya dan beberapa rakan terdekat berkunjung ke destinasi makan2.
Terletak bersebelahan dengan Masjid Kapitan Keling Penang,
senang je nak cari.
Kalau lalu kat Jalan Masjid Kapitan Keling tu, dan nampak ramai beratur panjang,
sah la itu destinasi yang kita cari.
Senang!
.
Kawan2 terdekat yang makan bersama2
Semua pertama kali merasa beratur panjang.
.
Kalau dah sampai tu terus lah beratur,
sebab anda akan beratur lebih kurang setengah jam sebelum sampai turn anda.
Sebab nya tidak dapat dikenalpasti..
mungkin kerana yang sendukkan nasi tu seorang sahaja,
atau mungkin sebab yang datang tapaw berbungkus2 pun ramai.
.
Ni dia barisan.
Orang2 beratur, kami pun beratur.
.
Setelah setengah jam beratur baru lah kami dapat nasi masing2.
Nasi kandar yang biasa-biasa-aje bagi saya.
Membuatkan saya terfikir,
apa yang membuat kan pelanggan disitu ramai tak putus2.
.
Dah selesai beratur, pekena nasi kandar.
tengok kuah melimpah ruah tu.
Tapi rasa biasa2 aje.
hehe..
.
Dari kami sampai sehingga lah kami habis makan,
barisan masih begitu.
Jadi kesimpulan yang dapat dibuat,
khabar angin tentang beratur panjang itu adalah fakta.
.
Pesanan dari saya, jangan pergi ketika ada lapar banget,
nanti sakit perut nak tunggu makanan.
:)

7 comments:

Pocket said...

pernah dgr jgak,
tp tak pernah try nak gi lg,

tp kalau dah ada review kata tak la besh sangat camni, macam tak teringin sgt lah plak pasni..

humm hummmm

Gambo bawah kiri tu agak 'mewah'
telur rebus ker tu?

honey lemon said...

saya setuju dengan my gorgeous friend ni..xde la istimewa sgt
tp puas ati la sebab dah rse sendiri beratur setengah jam
just like what people have said kan
makanan..biasa2 je
tapi masalah saya..saya bukan penggemar nasi kandar
so jangan tanya saya nasi kandar tu sedap ke tak?
susah nak jawab soalan tu..lg susah dr soalan paper GENETIC saya dulu
hehe..

Me and Him said...

hishh...tiap kali aku balik penang, makcik mesti cakap nk blanje nasi beratur ni, siap nk g beraturkan skali, tapi hajat merasa nasi ni masih blom kesampaian...hampeh...xpe..xpe..masanya bakal menjelma...

Cik Qemm said...

dear pocket,
hehe.memang biase2 aja.kalau nak kata die buh kas2 pun mcm tak je.hahaha..

gmbr 'mewah' tu pinggan saya :)
yang paling murah sebenarnye, seekor sotong dan telur rebus, rm 4.3o.

honeylemon,
yezza biase2 aje kan :)
nanti ns kg melayu plak ye!

me and him,
tape2 ze,bakal menjelma.aku pun ley teman,ko blanje.hehehe

paLie said...

fuyooo.
wawawa.

kenwooi.com said...

wow..nice..
looking delicious! =D

Cik Qemm said...

palie,
ape fuyoo.wawawa?

kenwooi,
hehe.boleh la :D
biasa2 aja.