Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Monday, May 05, 2008

hi semua!

Tengah menghitung hari ni,
lagi 4 hari kontrak saya tamat!
dan saya akan mendapat 1 lagi sijil :)
Aptech Certified Computer Professional.
Tak glamer kan? Saya tahu @jelir
Tapi tak mengapa, banyak yang saya belajar sepanjang ACCP ni.

Hmm berbual dengan seorang rakan semalam,
tak setuju dengan pandangan beliau.

Kenapa jurusan saya, Sains Komputer, seringkali dipandang enteng oleh sesetengah individu?@soal

situasi 1:

A : awak belajar apa di universiti?
B : Sains Komputer.
A : alah, buat apa nak belajar komputer, belajar sendiri sudahlah, senang saja.

tidak kah si A prihatin dengan perasaan B? Saya pernah berada di situasi itu. Adakah A merasakan apa yang saya belajar tidak penting? Sakit hati oke!@marah

situasi 2:

Saya bercerita tentang seseorang yang mendapat Ijazah Sarjana dalam bidang Muzik. Dan saya merasakan apa yang beliau perolehi itu adalah sesuatu tahap yang bagus.

Berbeza pendapat dengan saya, seorang rakan menyatakan muzik bukan subjek kritikal seperti kedoktoran, atau kejuruteraan. Hello, untuk mendapat Ijazah Sarjana bukan senang. Tidak kira la dalam bidang apa pun!

Malas nak bertekak, saya diam. Sejak2 dewasa ni saya jarang mahu bertekak, walau dalam hati macam2 mahu dilemparkan. Satu sifat yang saya rindu.

Bagus sangat kah bidang2 kritikal itu? Jadi, mahu diketepikan bidang2 lain?

Buat pengetahuan sesiapa yang belum tahu, ijazah sains komputer yang saya perolehi lebih kepada perisian(software) dan bukan nya perkakasan(hardware). Saya kurang arif tentang perkakasan, sikit2 boleh la, jadi jangan expect saya boleh baiki komputer yang rosak.

sekian, luahan lewat malam.

lame tak menulis, emo plak @waswas

15 comments:

crunchyahcock said...

kekadang ter'emo' x per wak... jgn slalu sgt heheheh... emo lak aku.

:FaMiEyiNLuRvE: said...

1st:
if cs courses is dat easy, misti ramai yg dpt 4 flat kan?

2nd:
even bukan sains tulen, cs is still tergolong dlm sc iaitu sains gunaan

3rd:
even its not dat good like critical courses, tp still computer science graduates dpt kije right after graduation or even more earlier, some got before graduation

tak guna blaja sains tulen ( fizik, kima, bio) tp kalo lepas grad kene menganggur for years dulu br dpt keje.
-sori yer sesape yg amek course neh, nk bg contoh jer..

conclusion : we r special ngn da way we are or by our own way..

-peace-

EKINsas™_^ said...

totally lol!

purplechoc said...

[crunchyahcock]

hehe tula,teremo plak.tape,tak slalu :P

[miey]

tengok, entri emo, dengan komen2 pun emo skali.haha.

btol miey,sokong sume2!

[ekinsas]

eh,suke plak die.

:FaMiEyiNLuRvE: said...

takler,
x emo pun..(tulih tu dgn senyuman)
just too proud ngn degree yg kite ade..
hhehee..
we are lucky
~hiksss~

alia detsiwt said...

dont be too proud. remember, there are always others who are better than you. but dont drop yourself too low, its bad for the soul. biar org tak tau takpa, self satisfaction is best... we know others dont know much about what runs in our brains. it doesnt matter coz its not them who will sign our paycheck at the end of the day. i have aunties who says architecture is "alaaa senang je, lukih lukihh je... tak macam enjinioorrr". and what i say? "yep, lukis je." dalam hati berdekahdekah gelak. mentality kampung. jangan di ikut, jangan amik hati. buang masa.

hahahaha there you go. kan dah membebel. thanks for dropping by.

Pocket said...

yup,
orang tak pikir dulu sebelum berkata kata,
first, diorang tak tau pun ComputerScience tu camana diorang dah prejudge,
second, diorang tak pikir pun pasal perasaan orang yang dgr,

its the same thing when people who ask a couple who got married for 4 years already
the sensitive question...
'anak sulung nya bila?'

hek enneeee....

purplechoc said...

[miey]

yups,we're lucky.all of us lucky, in different ways.

senyum slalo!

[alia]

thanks for dropping by too!

yeah,mentality kampung.mungkin boleh dijadikan ayat penyedap hati di kala sakit hati.hehe..

[pocket]

mungkin kita tidak sedar apa yang kita katakan boleh mengguris hati orang lain. peringatan kpd diri sendiri juga, jgn ckp tak pakai otak :P

:FaMiEyiNLuRvE: said...

aiyaahh..
why we cant?
everyone can..
i didnt say no one better, either..
study there for 3years..
i dont like my courses, though..
hahhha..
it just a way to cheer her up.

Dayu said...

hmmmm...mana ada degree yang senang, smua susah..even people rasa certain course tu mcm senang, tapi masing2 ada cekadak sendiri..

yeah engineering is tough - luckily i survive and got my degree- tapi course lain pun susah pe...

arrghhh!!! lantak la pe org nak kata..skrg kita dh ada degree..keje la elok2..

jgn lupa byr ptptn..tanpa duit tu..takde degree la kita

purplechoc said...

[miey]

hehe whatever it is, thanks miey :)
u always cheer me.muax!

[dayu]

kan2,mane ade yang senang. so dayu one of engineering student? :D

orang pandang hebat tak? :)

ptptn kena byr! ontheway nie,sikit2 lama2 jd bukit.hehe

aszifa_aris said...

I think that person just dont know what is life all about. Cs ke, muzik ke, dr ke, aper ke, sama ja, as long as we fulfill the responsibility. Cs enteng ker? It was a great course ever beb!

purplechoc said...

jie,

dont think any course senang. it is just look easy to ppl yang tak mendalaminya.

anyway,always proud to be a cs student,especially in usm :D

wani ezryl * said...

helo thre! x] yah, sy pun ambik cs jugak &tipu la kalau kata senang kn. since it's cs, kne bljr everything frm system to network to stupidcodings *haha*, multimedia etc etc. alah bdk tu jeles. hehehe

[semua bidang ada specialty masing2 kn?] xD

purplechoc said...

wani,

thanks drop ur comment :D

tula,semua bidang ade specialty masing2.
so takley la nak underestimate any kan :)