Pages

Mrs. Q @ Instagram :)

Friday, May 02, 2008

kerja, oh kerja!

Saya pun masih samar-samar apa yang saya mahu.
Dalam konteks bekerja,
bila dah dapat kerja yang boleh tampung hidup,
saya pula tak seronok bekerja.
.
Tapi menurut ayah ngah saya,
"kalau nak ikut suka, minat, dari dulu ayah ngah kerja,
sampai sekarang ayah ngah tak pernah suka kerja ayah ngah"
.
Tapi, saya tidak mahu jadi seperti ayah ngah,
saya mahu kerja yang saya suka.
.
Adakah saya salah seorang graduan yang memilih kerja?
.
Mungkin ya, sebab saya mahu mahu kepuasan dalam bekerja.
Tapi saya pernah jadi salesgirl jalanan, tidak pula saya memilih, sebab saya enjoy bekerja.
Saya juga pernah jadi service crew di restoran, tidak juga saya merungut, sebab saya suka.
.
Manusia tidak pernah puas, saya lah tu!
Jadi salesgirl, gaji ikut sales, sikit sales, sikit la masuk.
.
Kadang-kala kita perlu berkorban.
Kerja yang tidak kita berapa suka, seperti ayah ngah.
.
Harap-harap saya akan dapat kerja idaman saya.
Walau saya belum pasti apa kerja idaman saya.
Masih mencari-cari
.
Nasib saya baik, ada jalan lain yang boleh saya ambil selain kerja di sini.
Alhamdulillah..

6 comments:

Dayu said...

Tak salah nak memilih kan, tapi kadang kala kena lupakan je hasrat nak being choosy tu...

skrg ni, nak dpt keje lepas grade pun dh kira syukur..

kalau nak layan kehendak hati ni..hmmm,takut takde sape bleh bagi keje yg kita nak tu...

~dayu kalau bleh pun tak nak skop keje yg mcm ni~

reeF said...

urm.
saye tak dpt keja lagi nie.
bile la kerja nak cari saye.
taktahu la saye memilih atau tak.
saye cume nak macam kamu.
enjoy bekerja.
yeah enjoy.
bestkan kerja dengan hati girang GEMBIRE.

p/s= dah tak keja ke qem?

Lily.Lulu. said...

apekah keje idaman qemmal tuh ??

Pocket said...

memang suka keja restoran.
the situation where u can say :
'pulangkan 3 inggit, terimakasih kerana datang ke pocket cafe. Sila datang lagiii!'
dan customer plak kata...
'i will!'
is just heaven..
always luv working in a restaurant.
but now am in a kilang ...
huhuuuuu

purplechoc said...

[dayu]

tula skang kalau choosy alamatnye duk umah lenggang kangkung jela. tapi boleh ke keje kalau tak fun?

huhu~

[reef]

slmt job hunting!
hehe..maseh bekerja sampai 9may, lepas tuh mungkin cari keje contract dlm sebulan sebelum meneruskan misi :)

[lily]

ades~

maseh tidak dpt dikenalpasti apakah kerja idaman hati.
sigh~

[pocket]

seronok kan kerja di restoran? macam2 gelagat customer ley tgk..

kerja di kilang seronok kah?

:FaMiEyiNLuRvE: said...

ahh, anda adalah seorang yang memilih kerja..kerana menolak sy yg mengofferkan diri utk menjadi majikan anda..

hehhhe, gurau saja!
=D